KISAH PENSIL DAN PEMADAM

Pensil: Saya minta maaf.. 

Pemadam: Untuk apa? Awak tidak berbuat apa-apa yang salah. 

Pensil: saya minta maaf sebab awak cedera di sebabkan saya. Setiap kali saya membuat kesilapan, awak sentiasa ada untuk saya. Tetapi apabila awak membuat kesilapan saya tiada. Awak akan kehilangan sebahagian daripada diri awak. Awak akan menjadi lebih kecil dan lebih kecil lagi setiap kali di sebabkan kesilapa...n saya. 

Pemadam: Itu betul. Tetapi saya tidak kisah. Awak lihat, saya telah di lahirkan untuk melakukan tugas ini. Saya telah dibuat untuk membantu awak pada bila-bila masa awak melakukan sesuatu kesilapan, walaupun satu hari saya tahu yang saya akan hilang dan awak akan menggantikan saya dengan yang baru. Saya sebenarnya gembira dengan tugas saya. Saya tidak suka melihat awak sedih, dan saya berharap awak dapat teruskan perjuangan hingga ke titisan karbon terakhir.. 

Subhanallah, indahnya sahabat ibarat pemadam:)..

Alangkah beruntung sekiranya kita mempunyai sahabat yang mulia seperti pemadam,hari ini bukan mudah untuk mencari sahabat yang sudi membetulkan kesilapan kita dengan Ikhlas. oleh itu sekiranya ada memiliki sahabat seperti pemadam, hargailah mereka.. sbb mungkin itulah satu dalam seribu sahabat yang kita cari..


 # Ingatlah, ibubapa kita juga boleh diibaratkan sebagai Pemadam manakala kita pula sebagai Pensel. Mereka sentiasa berada di sisi kita, membetulkan segala kesilapan yg kita lakukan..mereka adlh ibarat pemadam terbaik utk anak-anak mereka..Selagi mereka hidup jangan sia-siakan mereka... 


 # Jagalah ibubapa anda & balaslah jasa mereka dgn kebaikan...


Monkey United FC
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "KISAH PENSIL DAN PEMADAM"

Labels